Am o periuță de dinți smart. Periuța e smart, nu dinții. Dinții sunt efectiv bătuți în cap. Periuța e smart pentru că se conectează, prin bluetooth și printr-o aplicație, la telefonul smart.
Pentru că asta înseamnă smart: să fii în legătură cu ceva sau cineva mai deștept ca tine.
Prin aplicație, pot să schimb culoarea beculețelor din mânerul periuței, pot să fiu ghidat să orientez corect periuța când abordez fiecare canin și molar și pot să știu exact când au trecut cele două minute regulamentare de igienă orală.
Pot, dar nu fac nimic din toate astea.
Pentru că n-am nevoie să-mi spună un soft că mi-am curățat corect dantura. Știu și singur când am făcut-o bine. Dacă trec cu limba peste dinți și am aceeași senzație ca atunci când ling o piersică, știu că trebuie să insist. Dacă trec cu limba peste dinți și am senzația că am lins o nectarină, pot să mă opresc.
Sunt sigur că invenția s-a dorit a fi super utilă. Dar rezultatul e departe de intenție. Pentru a folosi periuța la întreaga ei capacitate, trebuie să o conectezi la telefon, să prinzi telefonul de un dispozitiv cu ventuză și să-l ventuzezi de o oglindă sau un pătrățel de faianță, apoi să urmezi instrucțiunile de pe ecranul telefonului în timp ce plimbi periuța prin gură. Cele două minute de spălat generează încă vreo cinci minute de munci suplimentare.
Vorba unei doamne de pe internet: ain’t nobody got time for that!
Avem aici un caz clasic de “unde dai și unde freacă”. Dorind să-ți ușureze viața, aparatele smart nu fac decât să ți-o complice și mai mult. În loc să te învețe să pescuiești, te țin de mână în fiecare zi în timp ce îți prind ele un pește.
Preluarea de către aparate a unor procese umane nu e neapărat un lucru rău, căci eliberarea aceasta ne poate ajuta să ne concentrăm pe lucrurile cu adevărat importante. Nu de puține ori am visat la o viață în care să nu mai trebuiască să-mi pierd timpul cu tăiatul unghiilor, cu băutul de doi litri de apă pe zi sau cu epilatul inghinal.
Automatizarea unor procese plictisitoare ne poate elibera neuroni prețioși ce pot fi folosiți în schimb pentru rezolvarea unor probleme mai grave, cum ar fi încălzirea globală, situația locurilor de parcare din centru sau eradicarea pantalonilor albi din garderobele bărbaților.
De asta unul ca Zuckerberg se îmbracă tot timpul la fel. Își economisește energia mintală. Nu se obosește alegând ținute, preferând să-și păstreze puterile pentru a face Facebook-ul cât mai intruziv și mai toxic.
Aparatele smart ajută, însă e foarte important și felul în care o fac.
Știu din statisticile despre consumul de pastă de dinți că românii au nevoie de tot ajutorul pe care îl pot primi. Aplicațiile pot fi utile, dacă se concentrează pe partea cea mai gravă a problemei. Care nu e spălatul incorect, ci spălatul insuficient.
Cea mai smart periuță ar fi una care ți-ar aduce aminte că trebuie să te speli, în caz că n-ai făcut-o deja. Una care, prin intermediul aplicației, să-ți facă telefonul să sune ca o alarmă de-aia de la ro-alert de cel puțin două ori pe zi, seara și dimineața, sau chiar de ori în zilele în care GPS-ul sesizează că te-ai oprit în dreptul unei șaormerii și microfonul a înregistrat cuvintele “maioneză” și “usturoi”.
Continuarea textului le este rezervată exclusiv abonaților premium. Dacă dorești să faci parte din acest grup exclusivist, abonează-te acum, la super ofertă.