Ce am învățat eu din procesul Johnny Depp / Amber Heard:
Că pot să am o părere despre o chestie chiar dacă nu știu nimic despre ea și că părerea e cu atât mai vehementă cu cât știu mai puține.
Că în ultima vreme Johnny a devenit genul de actor ale cărui roluri se bazează în proporție de 80% pe costum și machiaj.
Că femeile sunt nebune și că bărbații sunt proști. Și motivul pentru care femeile sunt nebune e că bărbații sunt proști. Și n-am învățat asta din proces, ci de la George Carlin. Care a spus exact asta, dar în engleză.
Că cel mai bun lucru care a rezultat din disputa lor e că nu se mai fac filme cu Pirații din Caraibe.
Că farsele, indiferent dacă implică sau nu răhățirea patului, nu sunt amuzante. Chestie pe care o știam deja, de la toate farsele care s-au făcut vreodată.
Că există conflicte în care îți dorești ca ambele părți să piardă. Ca atunci când ProTV și Antena1 se bat pentru rating. Sau când PNL și PSD se bat pentru voturi.
Că nu îi convingi pe oameni să-ți dea dreptate doar dacă te apuci de plâns (deși pentru mine a funcționat de fiecare dată când am încercat să scap de amendă).
Și cam atât.
Motor! Acțiune!
Într-una din zilele astea am întâlnit un motor off-road parcat pe trotuar.
Primul meu gând a fost despre mama celui care l-a parcat acolo.
Dar apoi mi-am imaginat că trebuie să fie super fain să ai genul acesta de libertate. Să mergi oriunde vrei, oricând vrei, să hoinărești pe cărări muntoase sau să străbați codrii verzi, să călărești roibul de metal către asfințit fără a avea vreo grijă pe lumea asta.
Și în timp ce mă uitam eu la motor și mă gândeam la aventuri și sporturi extreme, apare și proprietarul motorului, purtând în spate un ghiozdan de la Glovo.
Și atunci m-am gândit la altceva: să ai un motor off-road și să-l folosești pentru a livra Glovo e ca și cum ai avea aripi și le-ai folosi pentru a sufla frunzele uscate din curte.
#ierbosofii
🌀 Domnia și prostia se plătesc. De asta se dau bani la nuntă. Pentru că nunta e puțin din amândouă.
🌀 În 9 cazuri din 10, un bărbat care spune că e “familist convins” e de fapt “familist constrâns”.
🌀 1 iunie, Ziua Copilul, e liberă pentru că nu există bucurie mai mare pentru copii decât să petreacă timp cu părinții lor. Pentru bucuria părinților, Ziua Părinților ar putea fi sărbătorită în mod diferit. Copiii ar putea să stea peste program la școală cât mai mult posibil. Vreo 20 de ore, așa.
🌀 Teoretic, un vampir vegan ar trebui să muște doar persoane aflate în comă.
🌀 Sunt aproape sigur că pe pietrele de mormânt scrie “aici odihnește”, în loc de varianta mai corectă gramatical “aici SE odihnește”, pentru că cei care făceau pietrele taxau la literă.
🌀 Cântecul meu preferat despre zilele săptămânii e ăla cu “ce perversă e lunea și rea".
🌀 Sunt atât de prost încât mi-am pierdut virginitatea abia a doua oară când am făcut sex.
Într-o zi ești tânăr și în următoarea
. . . vrei să notezi o glumă într-un document și, până deschizi laptopul, uiți gluma.
. . . insiști să îmi explici cât de rău ai dormit.
. . . răsfoiești albumul de la terminarea liceului și jumătate din băieți au poză cu telefonul mobil la ureche.
. . . faci un pic de pișu pe tine când strănuți.
. . . te bucuri că a plouat pentru că prea se uscase pământul.
. . . nu mai trebuie să îi spui frizerului să te tundă și în urechi, că știe.
#cărți
🌀 Cartea aia cu “Ocolul Pământului în 80 de zile” are un titlu înșelător, că personajele din ea nu au ocolit Pământul. Au călătorit chiar pe el, pe suprafața lui. Titlul ar fi fost mai potrivit pentru o carte despre niște extratereștri care ajuns în sistemul nostru solar și, din dorința de a nu se întâlni cu rasa umană, au făcut un ocol al planetei care a durat - ai ghicit! - exact 80 de zile.
🌀 Am citit într-o carte că un personaj voia “să îi aranjeze o farfurie” altuia și mi-a luat o secundă să-mi dau seama că traducătorul a tradus mot-a-mot expresia englezeasco-americană “to fix a plate”, care înseamnă de fapt “să pui mâncare pe o farfurie”, nu să o repari. Traducerile astea făcute cu mâna stângă îmi strică de multe ori filmul unei cărți. Dar chiar și cu o scăpare urâtă de genul ăsta, “Drumul spre casă” de Yaa Gyasi e o carte extraordinară.
Lucruri mai puțin cunoscute despre Ștefan cel Mare
Calup de glume scrise și interpretate de mine pentru emisiunea Epic Show care a rulat pe PrimaTV la final de 20202
Ștefan cel Mare a spus “Moldova nu e a noastră, ci a urmașilor urmașilor noștri”. A spus asta pentru că o luase în leasing de la turci și mai avea de plătit niște rate la ea.
Ștefan cel Mare era relativ scund. I se spunea Cel Mare la modul ironic. Și tot la modul ironic i se spunea și “cel sfânt”. Pentru că ctitorea tot ce prindea.
Apropo, Ștefan cel Mare a ctitorit mănăstirea Putna. De fapt, el a inventat cuvântul “ctitor” de ciudă că tot pierdea la jocul “fazan”.
Ștefan cel Mare a fost căsătorit de trei ori și, cel puțin oficial, a fost tatăl a șapte copii. Practic, Ștefan cel Mare a fost un fel de Borcea cel Mic.
Ștefan cel Mare a avut noroc și prin faptul că s-a născut într-o familie nobiliară, făcând parte din Dinastia Mușatinilor. O dinastie, pentru cei ce nu știu, e ce s-ar întâmpla dacă un clan interlop s-ar implica direct în politică. Nu ca acum, când lucrează prin interpuși.
Grigore Ureche a spus despre Ștefan cel Mare că era mânios și degrabă vărsătoriu de sânge, și că la ospețe omora aiurea oameni. Și eu care credeam că eu sunt prost când mă îmbăt.
Ștefan cel Mare a domnit între anii 1457 și 1504, dacă poți să-i spui “domnit” atunci când nu te lasă mă-ta să intri în castel pentru că ai luat bătaie.
Data nașterii sale nu era cunoscută, chestie care făcea imposibil cumpăratul de cadouri de ziua lui. Neștiindu-se anul nașterii, nu se putea estima nici numărul corect de lumânări de pus pe tort.
Așa cum Mihai Viteazu a fost ban al Craiovei, Ștefan cel Mare e ban al Moldovei, pentru că e pe toate bancnotele din Republică.
#film
🌀 Deși magia oferă posibilități infinite de exploatare a unei povești, ultimul film din franciza Harry Potter e despre cum un tip încearcă să fraudeze niște alegeri. Practic, filmul e despre un Dragnea magician. Și da, finalul e la fel de nespectaculos.
🌀 Dacă amesteci un pic de Matrix, un pic de Multivers, un pic de bătaie în stil Jackie Chan și un pic de trip de-ăla fain pe ciuperci, obții filmul “Everything Everywhere All at Once”, care e cel mai bun film pe care l-am văzut eu anul acesta. Ceea ce nu înseamnă mare lucru, că nici n-am văzut prea multe.
🌀 Radu Jude a pus pe vimeo filmul Babardeală cu bucluc sau porno balamuc. E pe bani, dar eu zic că îi merită. E unul dintre cele mai bune filme pe care le-am văzut anul trecut la TIFF. Ceea ce poate că înseamnă ceva, că am văzut vreo 20 de filme.
🌀 Cu răbdarea poate că treci marea, dar te veștejești încet ateptând încă un episod din serialul The Staircase de pe HBO, care e excelent. Pont profesionist: nu te apuca de un serial care apare câte un episod pe săptămână. Că ieși în pierdere și dacă e bun, și dacă e rău. Dacă e bun, tânjești o săptămână întreagă după încă un episod. Dacă e rău, îți dai seama că ai tânjit aiurea.
Eu: în viitor vor exista mașini zburătoare.
Viitorul: facultățile își fac conturi de TikTok ca să atragă elevi de liceu.