Ce am înțeles eu din greva asta, fără ca ea să-mi fie explicată de un profesor
un fel de "am citit, dar nu am învățat"
Peste 80% din cadrele didactice din România, adică mai mult de o treime, se află în grevă generală de luni, 22 mai. Din câte am putut să-mi dau seama citind pe diagonală titlurile unor articole, aceștia cer prelungirea programului “Școala Altfel”, astfel încât școala să includă și salarii decente pentru dascăli.
dascăl = un profesor căruia îi arăți respect doar prin cuvinte goale și în rest îl plătești aproape la fel de bine ca pe un șaormar;
Greva profesorilor a divizat opinia publică și a împărțit-o în două tabere. O tabără care spune că profesorii greșesc, că ar trebui să îndure condițiile mizere din învățământ și că au pretenții exagerate când cer salarii care să le primită să trăiască peste limita foametei. Și o tabără care, din câte am reușit eu să-mi dau seama copiind tema de pe foaia unui coleg, are dreptate.
Cea mai promptă reacție la grevă a avut-o premierul Ciucă. Auzind că profesorii au intrat în grevă și solicită creșterea salariilor, s-a întâlnit rapid cu președintele Federației Părinților și șefa Consiliului Elevilor, să le explice acestora de ce nu poate da mai mulți bani profesorilor. Asta-i ca și cum m-aș întâlni eu cu pisica să-i explic de ce nu i-am luat bobițe câinelui.
Dar premierul Ciucă, despre care nu știu să aibă și un prenume, se bazează pe proprietatea de tranzitivitate a vorbelor. Dacă el dă explicații părinților și părinții trimit mesaje de amenințare pe whatsapp profesorilor, totul se rezolvă.
Șefa elevilor era acolo pentru că trebuie să fie cineva care face TikTok-uri despre asta, să înțeleagă și cei mici ce se întâmplă
În tabăra anti-grevă sunt mulți părinți care nu știu ce să facă acum cu copiii lor și sunt efectiv pierduți. Acești părinți susțin că profesorii ar trebui să îndure orice dificultate pentru meseria lor. Eu am făcut un calcul scurt și se pare că, da, e perfect rezonabil să ceri cuiva să-și sacrifice timpul și nervii pentru bunăstarea ta și a copiilor tăi, în schimbul unui salariu de nimic. Sper că e corect calculul, că am lipsit de la orele de parenting.
Președintele Iohannis nu s-a pronunțat încă în privința grevei, probabil pentru că lui îi este greu cu cuvintele. În schimb, s-a întâlnit cu niște elevi care, săracii, au trebuit să participe la inspecție într-o zi fără școală și să râdă la glumele unui boomer. Asta-i mai rău decât cinci ore de mate consecutive.
Eu nu știu nici politică, dar mi se pare că un titlu mai bun pentru știrea despre vizita lui Iohannis la școala din Sibiu ar fi fost:
Președintele merge în vizită de lucru la nevastă-sa
În favoarea grevei s-a pronunțat și Dana Budeanu. Mai nou, creatoarea de modă a devenit personificarea perfectă a conceptului de “big dick energy”.
Opiniile acesteia sunt validate de pregătirea profesională a dânsei, doamna fiind expertă în heităreală, stârnit rahat și cusut haine. Ea le-a recomandat profesorilor să pornească într-un marș. Mă jucam pe telefon când a zis asta în fața clasei politice și n-am auzit foarte bine, dar sunt aproape sigur că asta a zis.
Pe scurt, întrebarea de pe buzele tuturor este “Ce a vrut autorul grevei să spună cu asta?”. Desigur, autorul spune că vrea bani mai mulți, condiții decente de lucru și respect. Dar noi trebuie să ne uităm la ce e în spatele acestor cuvinte sincere, directe și simple. Trebuie să găsim înțelesul ascuns. Metafora. Parabola. Conspirația.
Greva e manevră politică. Greva e menită să ne distragă atenția în timp ce inteligența artificială ne fură joburile. Greva e făcută să-i avantajeze cumva pe ruși, conform unui tip care arată de parcă îl îmbracă mă-sa pentru emisiune.
Mie mi-a mâncat câinele timpul de studiu și n-am aprofundat subiectul, dar mi se pare că învățământul din România e o șaormă de 8 lei. Inițial, o șaormă atât de ieftină sună ca o idee bună, dar dacă stai să te gândești cum și din ce e făcută, începe să ți se facă grețică.
Prețul șaormei e impus de Guvern. Același Guvern care refuză să le ofere șaormarilor ingrediente proaspete, nu le plătește orele suplimentare, nu îi pregătește pentru rulat lipiile după metode moderne și îi pune să aducă sosurile de acasă.
Acum, când șaormarii cer mai mulți bani pe șaormele la care au lucrat, care cum a putut, Guvernul zice că nu sunt bani. Eu, cu om căruia îi plac șaormele și ar vrea să mănânce unele delicioase în viitor, aș dori ca Guvernul să găsească niște bani pentru cei care hrănesc generațiile viitoare.
Am dat exemplu cu șaormele pentru că, până la urmă,
orice grevă a unor oameni cărora nu le ajung banii e un fel de grevă a foamei
Atât că, în cazul unui învățământ subfinanțat și subdezvoltat, foamea va ajunge să fie a tuturor.
Anexa 1: Mi-am adus aminte că unii oameni spun că profesorii n-ar trebui să ceară salarii mari, pentru că pot să facă bani suplimentari din meditații. Asta e ca și cum i-ai spune unui manipulant marfă de la Lidl că, dacă nu-i ajung banii pentru mâncare, poate oricând să-și crească niște legume în curte.
Anexa 2: E plină țara de părinți care sunt de acord ca profesorii să nu facă nimic în timpul orelor și să dea doar note mari, care să apară pe diplome, dar se supără când profesorii nu fac nimic în timpul grevei. Soluția ar fi ca elevii să primească o Diplomă de Absolvent de Grevă. Așa ar primi toată lumea ce dorește.
Anexa 3: E posibil ca eu să fi înțeles greșit toată situația asta cu greva. Pentru că nu mi-a explicat-o nimeni. Mie mi-ar plăcea să mi-o explice un profesor talentat și răbdător. Preferabil, unul plătit decent, care nu trebuie să se gândească la facturi și rețete ieftine în timp ce-mi explică mie evenimentele zilei.
Prenumele lui Ciucă e Doctor!
io zic k profii t-iau invatat korekt duar k tu nai invatat k erai ocupat cu cainele (oare cainele se scrie cu k?)