Tot mai mulți prieteni de-ai mei au câte un ceas smart la mână și asta mă face să-mi pun o groază de întrebări.
Ce anume face un ceas smart, în afară de numărat pașii? De ce sunt oamenii dispuși ca gadgeturile să-i tragă tot timpul de mânecă? De ce vor să le vină notificările pe un ecran și mai mic? De ce nu-mi răspund oamenii ăștia la mesaje? Ce s-a întâmplat cu Cumpănașu, de n-am mai auzit nimic de el? Unde-s pistoalele, unde-s pumnalele, caii și flintele haiducilor?
Mă tem că n-o să aflu niciodată. Pentru prietenii nu-mi răspund la mesaje. Așa că trebuie să mă descurc singur și să-mi imaginez eu ce face un ceas smart (dar fără să caut pe Google, pentru că asta ar fi un fel de trișat).
Deci, asta mă gândesc eu că face un ceas smart.
Monitorizează somnul
Ceasul smart măsoară pulsul, ține cont de mișcarea corpului, de respirație și te ascultă în timp ce vorbești în somn. Ceasul procesează toți acești parametri și poate face diferența dintre un somn bun și unul rău, plin de coșmaruri în care îți pică pe rând toți dinții.
Dimineața, îți trimite notificări prin care te informează de faptul că ai dormit chinuit, în caz că nu ți-ai dat deja seama de ata din faptul că perna are urme de dinți și cearșaful e ud leoarcă. Probabil de la transpirație, dar nu poți fi sută la sută sigur.
Mai mult, ceasul colectează cele spuse de tine în somn și îți face recomandări personalizate pentru produse care îți ușurează viața și îți alungă visele rele.
Numără pașii
Ceasul are un GPS super performant și un giroscop de ultimă generație, ceea ce nu înseamnă mare lucru pentru că generațiile astea tehnologice țin cam două săptămâni. Pe lângă număratul pașilor, ceasul știe și când bați pasul pe loc.
Dacă bați pasul pe loc din punct de vedere profesional, ceasul preia inițiativa și trimite din partea ta scrisori de intenție la diferite firme. Dacă bați pasul pe loc din punct de vedere sentimental, ceasul te pune în legătură cu persoane single din zona ta. Dacă bați pasul pe loc din punct de vedere financiar, e pentru că arunci banii pe căcaturi precum ceasuri smart.
Prelungește viața
Prin notificări constante, vibrații și piuituri, ceasul te ține într-o stare permanentă de tensiune care îți deformează percepția timpului. Din cauza verificării obsesive a încheieturii mânii, ai impresia că ai făcut foarte multe într-o oră. Astfel, ora pare mult mai lungă decât e. Prin extensie, ziua pare mult mai lungă decât e. Săptămâna, la fel.
Ceasul face timpul să pară mai mult. În mare parte, accelerând îmbătrânirea. Acesta este și motivul pentru care publicul țintă al ceasurilor smart pare a fi “tineri cărunți“.
Alertează autoritățile
GPS-ul și giroscopul fac minuni împreună. Analizând datele în timp real și comparându-le cu cele din istoricul de navigație, ceasul poate să știe cu exactitate dacă te-ai oprit să te iei la bătaie cu unul care ți-a tăiat calea sau, dimpotrivă, te-ai oprit să te iei la bătaie cu unul căruia i-ai tăiat tu calea.
Din mișcarea brațelor și din poziția corpului, ceasul știe dacă ai învins sau înfrânt la împărțitul de pumni și alertează autoritățile doar dacă ai luat-o în freză.
Face plăți contactless
Ceasul smart e legat nu doar la cardurile tale de debit, ci și la A.I.-ul băncii, care îi permite să acceseze credite de nevoi personale ultrarapide în numele tău. De acum, poți face plăți contactless chiar și cu bani pe care nu-i ai.
Metadatele tale financiare sunt disponibile ceasului din momentul în care accepți termenii și condițiile de accesorizare digitală, astfel că ceasul poate să spună inclusiv dacă ești prea sărac ca să intri într-un magazin anume și să trimită semnale radio detectoarelor de la intrare ca să piuie când intri pe ușă.
De acolo, ești escortat afară de un paznic trecut bine de a doua bătrânețe, săracule!
cumpanasu a avut accident in 2022, iar anu trecut a facut un preinfarct
Ceas inteligent, telefon inteligent, TV inteligent, aspirator inteligent, etc. Umple-ti casa cu chestii din astea si iti vei da sema la un moment dat ca esti ultimul fraier din casa. Dar pentru asta trebuie sa fii cat de cat inteligent.