Cine ar câștiga dacă s-ar bate dacii cu samuraii?
o analiză istorico-tactică, practică și faptică
Din păcate, nu există încă o mașină a timpului ipotetic care să genereze realități paralele transtemporale în care ramurile istoriei să fie atât de întortocheate încât dacii să se poată întâlni în luptă cu samuraii. Așadar, nu putem ști cu certitudine dacă falxul e mai puternic decât katana sau invers.
Dar putem face unele speculații educate.
În continuare, vom analiza cele două tabere implicate în conflictul pur teoretic daci vs samurai cu ajutorul celor învățate din Arta Războiului, de Sun Tzu, Biblia tuturor generalilor de armată și a antrenorilor de masculinitate care cred că poți păcăli o femeie să te placă dacă te iei după o carte de strategie militară veche de 2.500 de ani.
All warfare is based on deception.
Cap.I - pct.18
Războiul se bazează foarte mult pe înșelăciuni, fente, păcăleli, disimulări, falsuri și minciuni plasate strategic. De regulă, câștigă cel care își manipulează mai bine adversarul, forțându-l să greșească în mod fatal.
Japonezii au fost experți în înșelăciuni. Ei au convins lumea întreagă că o bucată mică de pește crud rulată în orez fiert e o delicatesă pe care merită să plătești cât pe-o șaormă întreagă.
Dacii au fost și ei experți în înșelăciuni. Dacii l-au păcălit pe Herodot că creadă că ei erau cei mai viteji și mai drepți dintre traci, asta în timp ce lor le era frică să nu cadă cerul peste ei. Practic, cei mai viteji traci erau unii cărora le era frică de aer. Avantaj: dacii.
Supreme excellence consist in breaking the enemy’s resistance without fighting. Cap.III - pct.2
Sun Tzu spune clar că majoritatea războaielor se câștigă înainte ca vreo săgeată să fie slobozită dintr-un arc sau o flegmă să fie lansată dintre dinți. Asta pentru că totul ține de felul în care abordezi și pregătești întâlnirea. Totul depinde de planificarea atentă a fiecărui detaliu. Deci care dintre cele două armate s-ar pregăti mai temeinic și mai eficient pentru o eventuală bătaie?
Japonezii porniți pe Calea Samuraiului erau antrenați în mânuirea sinelui la fel de bine ca în mânuirea sabiei. Ei erau disciplinați, loiali stăpânului lor și conduși de onoare.
Dacii au fost atât de mari bețivi încât șeful lor a dat foc viilor. Cine știe? Poate că și shogunul ar fi vrut să interzică sake-ul în Japonia, dar i-a fost greu să dea foc orezăriilor.
De asemenea, dacii ne-au lăsat moștenire atitudinea de “las-o, bă, că merge ș-așa“, deci aici dacii pierd avantajul și revin pe picior de egalitate cu samuraii.