Concertul de Anul Nou de la Viena: detalii interesante despre operele alese
un text în care anticipez o mare parte din lucrurile care se vor spune în ediția din 1 ianuarie 2023 a celebrului concert
"Concertul începe cu un vals compus de Johann Strauss Fiul pentru împăratul Franz Joseph în anul 1892, când împăratul a intrat cu ghetele pline de noroi în castelul său de vacanță, l-a murdărit, și a trebuit să-și construiască un alt castel de vacanță, acesta fiind compromis. Opera se numește «Valsul ghetelor» și are ca element distinctiv un solo de trei minute la tobe ce imită tropăitul caracteristic al picioarelor pe pământ, ca atunci când vrei să dai jos noroiul de pe ele fără să te apleci sau să pui mâna.”
"Urmează o polka pizzicato pe care Johann Strauss Unchiul a compus-o special pentru orchestra din Viena în anul 1888, când «boala arcușului» a afectat mai bine de jumătate din viorile filarmonicii, violoniștii trebuind să se descurce cu mâinile goale. Fiind vorba de o instituție de stat, membrii orchestrei erau obișnuiți cu ciupelile și au învățat noua piesă relativ repede, în doar trei ani.”
“În continuare, vom vedea un număr de balet a cărui punere în scenă este o colaborare între Corpul de Balet al Baletului de Stat și Ochiul de Cameraman al Televiziunii de Filmat. Dansul este executat pe acordurile extravagante ale «Valsului opulenței», compus de Johann Strauss Cuscrul, motiv pentru care fiecare cadru din acest videoclip trebuie să conțină un element din aur masiv, o sculptură din marmură italiană, un tablou de cel puțin 15 metri pătrați sau aripa unui palat încă care încă trăiesc familii nobiliare, chiar dacă suntem în 2023.”
“Dirijarea unei orchestre e precum dirijarea traficului: partea cea mai grea o fac ceilalți. În timp ce dirijorul de azi primește încă un rând de aplauze pentru foarte puținul cu care a contribuit, orchestra se pregătește pentru o «polka schnell», o polkă în ritm allegro compusă de Johann Strauss Vărul de-al Doilea cu câteva minute de expirarea unui deadline. O poveste apocrifă susține că piesa a fost compusă sub presiunea vezicii, autorul dorind să o termine înainte să meargă la toaleta care, fiind în fundul curții regale, se afla la jumătate de oră de mers pe jos sau douăzeci de minute cu trăsura. Plimbarea l-ar fi scos pe compozitor din vibe-ul creativ, motiv pentru care a grăbit-o în asemenea hal.”
“Acesta este «Hungarian dance», singura piesă din repertoriul acestui an care nu aparține unui Johann Strauss, fie el tată, fiu, nepot sau vecin. Compusă în 1873 de Johannes Brahms Colegul, melodia acompaniază un dans maghiar specific, din ce în ce mai popular în zilele noastre: dansul în jurul dictaturii absolute.”
“Înainte de pauză, Filarmonica din Viena va interpreta «Marșul egiptean», compus de același Johann Strauss Fiul în anul în care și-a făcut vacanța la un all-inclusive din Hurghada. Ritmul piesei este inspirat de iureșul produs de oamenii în momentul deschiderii bufetului. Este una dintre puținele opere care întrebuințează întreaga gamă de instrumente a filarmonicii, inclusiv triunghiul, thereminul sau jucăria aia care scoate triluri de pasăre, pentru că așa se procedează în fața unui bufet, guști din tot ce este acolo.”
Continuare e disponibilă doar cu abonament pe bani (puțini, o cafea pe lună)