Cum să nu pui botul la FAKE NEWS și dezinformare
lecție de viață. atenție! materia intră la examen.
O informație falsă lansată pe rețele e ca o profeție care se autoîmplinește. Lumea aude că se vor termina stocurile de hârtie igienică, se sperie, fuge și cumpără mult mai multă hârtie igienică decât e necesar pentru orice om cu o digestie sănătoasă, iar asta are ca rezultat epuizarea stocurilor de hârtie igienică. Cei care s-au panicat și au cumpărat munți de zewa (sau benzină în tomberoane de gunoi) își văd fricile validate, ceea ce face imposibilă sarcina de a-i convinge că au căzut pradă manipulării.
Nu poți convinge un om că e prost în timp ce e speriat, că nu faci decât să-i alimentezi frica și să-l îndrepți în direcția opusă intențiilor tale. Dar poți să-l ajuți să nu facă prostii în viitor. Asta înseamnă că trebuie intervenit preventiv, prin educație și informare, pentru a împiedica răspândirea informațiilor incorecte. Iată șapte feluri simple prin care se poate realiza asta:
Verifică informația din mai multe surse. Dacă vecina de la patru îți trimite o poză cu un soi de brad care înflorește o dată la o sută de ani, verifică informația întrebând-o și pe vecina de la trei, că ea se ocupă de toate mușcatele din scara blocului și trebuie să știe multe despre flori, dacă există într-adevăr brazi care fac flori sau dacă în poza primită e, de fapt, o floare din altă emisferă care doar seamănă vag cu o creangă de brad. În mod similar, dacă auzi informații alarmante despre centralele atomice din Ucraina, nu te arunca să-ți sapi un buncăr, ci află care e pericolul real de la o vecină care a văzut serialul Cernobîl. Dacă nu ai o vecină expertă în modul de funcționare a reactoarelor nucleare, vezi măcar ce zice Mândruță, că el se pricepe la toate.
Ai răbdare. O minciună face ocolul Pământului înainte ca adevărul să se trezească din pat. Chestia asta era valaibilă cu sute de ani înainte să apară Facebook sau Twitter. Acum e super mega hiper valabilă. Nu sări în acțiune în clipa în care auzi un zvon. Așteaptă să vezi cine îl susține și cine îl combate. Vezi care sunt taberele. Dacă într-o tabără se află doctori care susțin că nu răcești dacă te trage curentul, iar în cealaltă sunt niște băbuțe cu batic care se tratează de reumatism cu felii de ceapă puse în ciorapii de lână, atunci poți decide singur dacă e ok sau nu să deschizi geamul autobuzului vara. Așteaptă încă puțin și, dacă evenimentul e destul de important, Netflix va face un serial despre el. Privindu-l, vei înțelege totul.
Gândește cu capul tău. Acesta este scenariul ideal. Din păcate, gânditul pe cont propriu e obositor, complicat, dureros și mâncător de timp. Ai nevoie de o cantitate imensă de informații și putere de procesare, precum și de echilibru emoțional, inteligență, bun simț și luciditate. Nu recomand. În schimb, poți gândi cu capul altora. Dar nu te lua după un singur om. Fă un sondaj. Află cât mai multe păreri. Fă o medie. Vezi cum evoluează informația în timp. Așteaptă trei ani să vezi dacă vaccinul e doar un mod prin care oculta vrea să reducă populația planetei. Așteaptă să ai și tu 5G pe iPhone și vezi dacă te simți diferit și dacă ți-au crescut aripi pe glezne și acum poți fugi mai repede. Cercetează.
Raționalizarea este un fel de gimnastică mintală prin care contorsionezi evenimentele și logica astfel încât să-ți justifice acțiunile. În loc să recunoști că ai stat la coadă la benzină pentru că ai pus botul la o informație neverificată pe care ai primit-o pe whatsapp de la o mătușă din Anglia, îți spui că te-ai pus la coadă pentru că oricum erai în zonă și oricum voiai să alimentezi. Din punct de vedere psihologic, raționalizarea este un foarte bun mecanism de apărare. Dacă îl reușești să îl controlezi la modul profesionist, poți să te minți singur și să te convingi de orice, chiar și de beneficiile luării de pastile cu iod pe stomacul gol și pe tiroida neradiată.
Citește printre rânduri. Pentru a reuși asta, ar trebui să citești mai întâi rândurile. Mergi direct la sursă și citește relatările nediluate ideologic ale evenimentelor, deci ale jurnaliștilor imparțiali, apoi citește părerile experților, apoi părerile păreriștilor profesioniști și abia apoi părerile oamenilor de rând. După asta, citește puțină istorie, puțină psihologie și puțină beletristică, pentru că ficțiunea redă într-un mod foarte plăcut și corect comportamentul uman, și mai e și uber distractivă. În timp ce tu citești toate astea, adevărul apucă să iasă la iveală și astfel ești scutit de toate efectele toxice, dar și amuzante ale unei isterii în masă. E important să ai întotdeauna o viziune de ansamblu asupra lucrurilor într-o lume atât de complexă și de interconectată precum a noastră.
Mai lasă, și tu, telefonul ăla jos! Toată ziua stai pe el! De dimineața când te trezești, până seara când te culci. Efectiv, ți-e lipit de mână. Eu și taică-to ți-am oferit toate condițiile, numai să înveți și să îți faci un rost în viață, și tu stai toată ziua pe telefon și te joci! Mai ești în stare să funcționezi fără el? Of, Doamne, că numai eu știu ce-i în sufletul meu când văd cum îți risipești viața în fața ecranelor. Și tu, dragă, de ce nu zici nimic? Stai așa ca mutu. Tot eu trebuie să le fac pe toate? Of, drăcia dracu!