Firmele de videochat sunt înregistrate la ANAF cu coduri CAEN specifice sectorului IT, pentru că ce altceva să faci când ai o firmă în care angajații stau toată ziua în fața calculatorului?
Astfel, România are sute de mii de specialiști în IT, atât că unii specialiști lucrează în firme în care fiecare zi e “casual friday” și zoom-urile arată super diferit.
Pentru a risipi confuzia care penetrează un domeniu atât de controversat precum IT-ul, am simțit că e nevoie să fac o listă cu toate felurile în care acesta se aseamănă sau se diferențiază de videochat.
Unele observații sunt la prima mână. Ținând cont de natura subiectului, nici nu se putea altfel.
În domeniul IT, orarul e flexibil. În videochat, și membrele trebuie să fie flexibile. Iar moralitatea trebuie să fie flexibilă în ambele cazuri.
Îi IT, trebuie să-ți alegi cu atenție specializarea și să te perfecționezi într-o zonă anume. În videochat, poți lucra și pe front-end, și pe back-end în același timp.
În ambele domenii se lucrează în special cu străinii. E obligatorie o înțelegere de bază a limbii engleze.
Dacă IT-ul se concentrează în special pe soft, videochat-ul merge în direcția opusă și pune accentul pe soluții ce țin de hard.
În ambele domenii poți să câștigi bani mulți dacă tragi tare. Însă acest consum fizic și emoțional nu e sustenabil pe termen lung. Ambele sunt domenii din care te pensionezi devreme.
Spre deosebire de programare, care poate funcționa în sistem hibrid, videochat-ul înclină puternic spre varianta “work from home”. Încă n-am văzut vreun studio de videochat cu angajații aflați într-un “open space”.
În ambele meserii, e foarte greu să le explici părinților ce anume faci tu la serviciu toată ziua.
Dacă te lași de IT ca să te apuci de crescut afine bio într-un sătuc mic de la marginea unui oraș mare, ești subiect de știre. Dacă te lași de videochat ca să faci același lucru, n-o să afle nimeni.
Ambele pot să exacerbeze sentimentul de singurătate și să te facă să te afunzi în tine însuți. La propriu, în cazul videochatului.
Nu contează că scrii cod pentru o multinațională sau îți arăți părțile vulnerabile unor străini în schimbul unor token-uri. Dacă ai niște timp liber, poți să-ți rotunjești veniturile cu diverse proiecte personale. Până la urmă, OnlyFans e doar o altă formă de freelancing.
Acestea sunt principalele puncte în care IT-ul și videochatul se intersectează sau se diferențiază. Dacă faci parte dintr-unul dintre aceste domenii și cunoști și alte asemănări sau neasemănări, scrie-le în secțiunea de comentarii și, dacă vrei, poți să-mi trimiți pe mail o poză cu tine în timpul programului de lucru.
In IT se cauta Seniors, in videochat se cauta mai "junior"
Curios cum notiunea de "videochat" pare un joc de cuvinte derivat din adjectivul "deocheat"...