Aceasta este o disonanță organică. Stomacul e plin, dar creierul rămâne înfometat și vrea mai mult, mai bun, mai mare, mai tare, mai bogat, mai dulce și mai sărat.
Când creierul vrea chestii contradictorii, care se bat cap în cap, fenomenul poartă numele de disonanță intraorganică. Asta-i o chestie pe care tocmai am inventat-o și care, deși sună bine, e complet falsă.
Acesta e un alt fel de disonanță. Cred.
O altă disonanță ar fi cea dintre calitatea ideii și calitatea imaginii prin care ideea a fost reprezentată. High concept low quality art, cum ar fi zis bunica.
Asta a fost o disonanță artistică transgenerațională.
Disonanța anuală e cea care te cuprinde înainte de Revelion, când începi să crezi sincer că anul nou va fi cumva diferit de cel ce-a trecut, că simpla schimbare a calendarului te va face mai harnic, mai sincer, mai păsător (adică opusul lui nepăsător), mai amuzant, mai tânăr, asta deși toate dovezile indică o continuare stabilă a trendului din anii anteriori.
Anul nou va fi exact ca anul trecut, vom face aceleași chestii, dar cu frustrări suplimentare date de conștientizarea repetiției.
2025 va aduce și câteva disonanțe noi
Pe lângă masculinitatea toxică, va apărea și masculinitatea botoxică, care va fi la fel ca prima, dar puțin mai atentă la imaginea ei.
Masculinitatea botoxică e atunci când un bărbat cu fruntea punctată de fire implantate în Turcia îi spune unei femei că buzele injectate îi dau un aspect nenatural.
Inteligența artificială își va spori puterea de destabilizare a societății, funcționând pe principiul: Dacă vă dau baza mea de date, v-o ia algoritmul razna.
Fenomenul de burnout va lua amploare, dar va trebuie să treacă printr-un rebranding drastic, pentru că e impropriu să spui despre cineva că e în burnOUT când, de fapt, e distrus pe interior.
Apa va continua să fie informație. Informația va continua să fie putere. Din aceste două adevăruri, rezultă că apa va continua să fie putere. Astfel, în România se vor construi și mai multe hidrocentrale.
În ceea ce privește deciziile cu adevărat importante, românii vor continua să lase lucrurile pe ultima sută de lei.
În 2025, oamenii vor continua să fie ciudați și vor continua să spună despre cineva care a murit că “a trecut în neființă“, motiv pentru care eu voi spune că “am trecut în nefoame” după fiecare masă. Doar așa, de-al dracu.
La anul, un bărbat va susține că a descoperit un nou limbaj al iubirii: insultele.
Pentru că doar așa îți dai seama că doi tipi țin cu adevărat unul la altul, dacă se înjură și jignesc în cele mai groaznice și creative feluri posibile.
Acest bărbat voi fi eu. Am făcut deja descoperirea, dar o las pe anul viitor pentru că încă nu sunt pregătit să vorbesc despre asta.