☕ De ce se urează “spor la cafeluță”? Există oameni care întâmpină probleme la băutul cafelei? Care o fac doar așa, aiurea, fără nici un spor? Există oameni care se chinuie să-și bea cafeaua sau o beau complet ineficient și, din cauza asta, au nevoie de încurajări?
-Hei, spor la cafea!
-Mersi, chiar o să am nevoie, căci tocmai m-am apucat de băut și nu mă pricep.
🚬 smoking 🚬
Prima dată când bei alcool, te simți bine. Vorbesc de primele ore după consum, nu de a doua zi. Iarbă? La fel, efect plăcut imediat. Alte droguri? Presupun că da, din ce am văzut în filme. Cafea? Efect electrizant instantaneu, chiar dacă nu-ți place neapărat gustul. Ciocolată? Da, să trăiți! Toate substanțele produc dependență pentru că oferă plăcere prima dată când le consumi. Valabil și pentru sex, păcănele, jocuri video sau pescuit, nu doar pentru substanțe.
E foarte ușor să înțelegi de ce oamenii devin dependenți de toate astea: pentru că substanța sau activitatea produc în tine senzații pe care vrei să le repeți. Singura excepție sunt țigările.
Țigările nu sunt plăcute din prima. Trebuie să te ții de ele până să ajungi să-ți placă. Trebuie să lucrezi ca să devii dependent. Trebuie să depui un efort conștient ca mai întâi să te obișnuiești cu ele, apoi să nu poți fără ele. E cel puțin ciudat.
Din câte am putut observa, dintre toți cei care încearcă pentru prima dată o țigară, nimeni nu spune “E extraordinar! Mai vreau!“. Primele țigări nu se fumează de plăcere; se îndură.
Mi se pare foarte interesant. Nicotina provoacă dependență, dar pentru asta trebuie să te chinui puțin. Să treci peste senzația de rău produsă de primele țigări. Să fumezi greșit o vreme, până înveți să tragi în piept. Să persiști în misiunea ta puturoasă.
Fumatul e ca un job: trebuie să câștigi experiență, privindu-i alții, până să înveți să o faci bine. Și exact ca la un job, vechimea e impresionantă. De aceea se propagă atât de bine anecdotele despre bătrâni de 97 de ani care s-au apucat de fumat la cinci minute după ce le-a căzut buricul.
Fumatul și jobul mai au ceva în comun: odată ce te-ai apucat, e greu să te lași.
#ierbosofii
🌺 “Aranjament floral” sună de parcă ar fi o chestie super dubioasă, pentru că “aranjament” are o conotație negativă, de cuvânt care e folosit doar când vorbești despre infracțiuni. Mi se pare că “aranjament floral” ar putea fi chestia aia pe care o fac primarii când cumpără de la firma unui prieten/partener de afaceri/soț panseluțe la 100 de lei bucata.
📬 Rețelele de socializare au stricat socializarea. În loc să-i facă pe oameni să se înțeleagă mai bine, i-a făcut să se certe mai ușor și mai plastic, cu emoji-uri și gif-uri. În loc să conecteze lumea, internetul o distanțează. S-a ajuns la nivelul la care majoritatea oamenilor preferă să trimită mesaje seci, timp de o oră, în loc să sune și să vorbească un minut. Și nu doar oamenii procedează așa: săptămâna asta, termostatul din casă mi-a trimis un mail ca să mă anunțe că trebuie să-i schimb bateriile, deși cred că ar fi fost mult mai simplu să sune.
⚰️ De fiecare dată când se vorbește despre un mort și cineva folosește expresia “Dumnezeu să-l ierte”, îmi vine să întreb “De ce? Ce-a făcut?”. Există o implicație urâtă în formularea asta. Există o sugestie subtilă. E ca și cum tu ai cunoaște motivele adevărate pentru care răposatul ar trebui iertat. Îi cunoști defectele, mizeriile, păcatele, neajunsurile. Să presupui automat că omul trebuie iertat e o aroganță ce funcționează pe mai multe planuri, unul fiind cel în care tu te pui într-o poziție moral superioară, celălalt fiind cel în care îi spui (indirect) lui Dumnezeu ce să facă.
🌻 După iureșul de la benzinării, săptămâna trecută s-a produs și un iureș mai mic, la standurile cu ulei din magazine. Motiv pentru care uleiurile Floriol și Untdelemn de la Bunica au fost promovate la rangul de uleiuri esențiale.
🦇 Lista completă a tuturor lucrurilor pe care le am în comun cu noul Batman:
Și eu am imprimantă acasă.
Sunt bun la ghicitori (încă n-am pierdut la Wordle).
Atât.
🚫 #protest 🚫
Ca protest împotriva invaziei din Ucraina, foarte multe firme internaționale și-au închis sau retras afacerile din Rusia. Unele din convingere, altele ca rezultat al presiunii publice. Reacția e potrivită în fața unei asemenea agresiuni și, deși pare spectaculoasă, are un precedent în natură.
În ultimele milenii, mii de specii de animale s-au retras complet din ecosistem pentru a protesta împotriva activității umane, pe care au considerat-o extrem de distrugătoare pentru planetă. Decât să asiste la declinul lent al mediului înconjurător, mamuții, dar și mastodonții, tigrii cu dinți sabie și leneșii uriași, au preferat să părăsească de tot lanțul trofic.
Mamuții s-au retras pentru că nu erau de acord cu practicile de vânătoare nesustenabile ale oamenilor primitivi. Păsările dodo s-a retras din existență pentru a protesta împotriva colonialismului. Tigrii siberieni și lupii sicilieni au plecat pentru a transmite un semnal de alarmă legat de efectele devastator de poluante ale revoluțiilor industriale.
Urșii polari urmează să facă același lucru, și pe bună dreptate. Agresorii , indiferent de natura lor, trebuie penalizați cumva.
Citindu-mi glumele, ajungi să mă cunoști în toată splendoarea mea. Mă rog, eu sunt mai mult decât suma glumelor mele, deci ajungi să mă cunoști în maxim jumătate din splendoarea mea, ceea ce, totuși, nu-i rău deloc.
despre #muncă
Aristotel a spus că munca îl strică pe om, pentru că îl împiedică să-și îndeplinească obligațiile sociale și politice și efectiv n-am cum să-l contrazic. Hahahaha. M-am făcut singur să râd cu gluma asta.
Extrasul e din Bullshit jobs, de David Graeber. Cartea e despre cum mai bine de o treime din joburile din ziua de azi sunt inutile. Un “bullshit job” e orice job pe care un angajat îl îndeplinește, deși știe că e inutil atât firmei, cât și societății, în timp ce trebuie să pretindă că nu e, ba chiar să se laude cu rezultatele lui extraordinare.
Chestia e contra intuitivă, pentru că nu te-ai aștepta de la capitalism să fie atât de ineficient, dar cartea vine cu destule dovezi pentru a-și susține ipoteza, ceea ce o face super interesantă.
Mă rog, o face super interesantă pentru mine, care pot considera că, în calitate de comediant, am un job și inutil (pentru că nimeni nu mi-ar simți lipsa dacă m-aș pensiona brusc), dar și util pentru societate (pentru că există o mână de oameni a căror existență e îmbunătățită de munca mea, atât pe cont propriu, cât și ca parte din Epic Show sau echipa Bravo).
Deci ce fac eu nu e tocmai bullshit. E, vorba aia, good shit.
💶 Opinie controversată: oamenii care spun “am achiziționat” în loc de “am cumpărat” nu merită să se bucure nici 5 minute de chestia pe care au achiziționat-o.
❤️ Tot ce iubești va ajunge să te rănească. Cel mai bun exemplu sunt semințele, pe care nu le poți mânca fără să îți distrugi vârful limbii.
💰 Sunt curios: dacă le spui românilor că în viitor se vor scumpi toate, se vor duce în oraș să-și cumpere de toate? Sau doar o șaormă cu de toate?