Cristina Ich, o influenceră de beauty/fashion/lifestyle a spus într-un story că imigranții put și internetul a reacționat ușor spre moderat, mult mai discret decât în cazul lui George Buhnici, care a spus că femeile cu vergeturi și celulită trebuie să meargă la sală pentru că el se duce la mare să vadă sâni supli și fese sculptate. Parafrazez aici. Omul a zis țâțe și buci. În fine.
Diferența de reacții a publicului ține, părerea mea, și de un fel de sexism universalizat în societatea noastră.
Doamna Ich e influenceră pe partea vizuală. Atâta timp cât arată bine în anumite haine și sub anumite farduri, nu-i pasă nimănui că ea crede în conspirații sau că urăște imigranții. Că nu pentru asta o urmărește lumea.
Treaba ei, de femeie, e să stea acolo și să arate bine. Și poate să spună orice în timp ce arată bine. Că nu contează ce spune o femeie care arată bine. După cum se poate vedea și în poza de mai jos, cu actrița Emma Watson înaintea unui speech la Națiunile Unite (speech despre discriminarea femeilor, dacă nu mă înșel).
Dana Budeanu o buhnicește la fiecare cinci secunde, dar încă n-am văzut-o în Trending-ul Youtube cu un filmuleț numit “Iertați-mă, amețitelor”. Discursul ei e toxic, misogin și dăunător sănătății, dar nu e penalizat în nici un fel pentru că - nu știu - probabil pentru că e femeie. Și opinia unei femei contează mai puțin decât a unui bărbat.
Delia s-a supărat rău pe un comediant de la iUmor care a glumit despre violența domestică, dar n-a zis nimic despre Dana, care recomandă palme peste ochii amețitelor așa cum recomandă specialiștii doi litri de apă pe zi. Poate și pentru că Dana își susține materialul în alte emisiuni de la Antene. Pe scurt: din cauze unei glume, tipul a fost taxat mai grav decât a fost taxată Budeanca pentru felul ei toxic de a fi.
Există în mod clar un dublu standard aici. Și părerea mea e că tot sexismul e de vină. Îi penalizăm mai grav pe bărbații care au faultat prin sexism decât pe femeile care au făcut același lucru. Ar putea fi vorba de un sexism de grad secund. Sexism second generation, supracompensare în direcție opusă. Îndreptare a unui rău cu altul.
E doar o idee pe care încerc să mi-o clarific acum, prin scris, și nu vreau să pară doar o formă mai elaborată de whataboutism. Cred că toate derapajele trebuie adresate și corectate. Indiferent dacă vin din partea unui bărbat sau a unei femei.
Există desigur și posibilitatea ca tot ce am scris mai sus să fie o formă subtilă de misoginism. Habar n-am pentru că nu știu exact cum se definește misoginia. Ca să fac o glumă pe care am mai făcut-o: asta e treabă de femei.
ierbosofii
🌀 Românul s-a născut poet, nu psiholog. Mi-am dat seama că avem această lipsă, ca popor, acum câțiva ani, când Connect-R ne spunea tuturor că el vara nu poate dormi decât cu somnifere și nimeni nu a văzut asta ca fiind un simptom al depresiei.
🌀 Și apropo de muzică: eu cred că Tataee de la B.U.G. Mafia și-a schimbat numele în Tata Vlad când a ajuns la vârsta la care porecla lui nu mai era atât de evident ironică.
🌀 Și apropo de vârstă, știi și tu cum e: într-o zi ești tânăr și în următoarea nu mai știi cui să te lauzi că ți-au ieșit bine analizele.
🌀 Încep să fiu din ce în ce mai conștient de propria vârstă și fac asta când compar experiențele mele de acum cu cele din facultate, de exemplu. La 20 de ani, puteam să chefuiesc toată noaptea și dimineața la 8 să merg la examen și să-l trec. După o astfel de noapte, aveam nevoie de vreo 3-4 ore ca să-mi revin. Acum, îmi trebuie 3-4 ore ca să-mi revin după un hamburger.
🌀 Sunt aproape sigur că și tinerii se uită dezamăgiți la generația bunicilor lor și se gândesc cu mâhnire “Ăstora le plătesc eu pensia?”.
🌀 Uneori îmi vine să mă duc la cei care își trăiesc viața la maxim ca să le spun să o dea mai încet.
🌀 "Shrinkflation" e un termen economic ce definește micșorarea porțiilor ca urmare directă a inflației. Pentru a nu crește prețul produselor, producătorii preferă să le scadă discret gramajul. Să-ți dea mai puțin de aceiași bani. E un fel de formă legală a furatului la cântar. Cel mai evident exemplu din România e 5Gang, care acum are doar 4 membri.
despre mine
Uneori îmi citesc textele vechi și mi se pare că eram foarte prost când le-am scris. Alteori le citesc și mi se pare că n-o să mai fiu niciodată atât de amuzant. Lista asta cu 100 de chestii pe care le-aș interzice prin Constituție face parte din a doua categorie. A fost inspirată de referendumul ăla pentru nu mai știu exact ce, dar am scos din el gluma despre referendum pentru că mi s-a părut redundantă, referendumul fiind deja o glumă în sine.
Un alt text bun și plin de 2-3 glume ok, dar mai recent, e cel despre Cum să faci față caniculei în funcție de zodie. S-ar putea să-ți placă, mai ales dacă ești genul care crede sau nu crede în horoscop.
despre Stăpânul Inelelor
J.R.R. Tolkien e un fel de Michael Jordan al literaturii. Și nu doar pentru că e unul dintre cei mai buni jucători care au călcat vreodată pe terenul fantasy, ci pentru că are un logo super fain. Se vede puțin pe cartea roșie din imagine.
Cum s-a ajuns la desfășurarea asta de forțe din poză? Simplu. Voiam de mult să citesc The Lord of the Rings în engleză, că în română le-am citit în liceu și mi-au plăcut atât de mult încât mă prindeau orele mici ale nopții pierdut în tărâmuri magice și descrieri ridicol de lungi de păduri și munți.
Dar am vrut să le citesc în mod corect, cunoscând întreaga cosmogonie, istorie și geografie a Pământului Mijlociu în toate cele trei ere ale sale. Am început cu The Silmarillion, care e atât de stufoasă încât am fost nevoit să fac pauze de la ea și să-mi clătesc mintea cu The Hobbit. După care am aprofundat principalele evenimente ale primei ere în The Fall of Gondolin, Beren and Lúthien și The Children of Húrin. Și tocmai mi-am comandat și Unfinished Tales of Númenor and Middle-earth. Și am început să joc și Shadow of Mordor pe PlayStation.
Pentru a avea o idee cât mai clară a poveștilor, mi-am printat și niște hărți și genealogii. Ceea ce e puțin excesiv, pentru că nu am lucrat atât de mult și de serios nici pentru lucrarea de licență. Și pentru că poți înțelege foarte bine povestea Inelului fără a absorbi toată istoria primului ev.
Am să fac o comparație trasă de păr, dar grăitoare pentru situația în care m-am pus: e ca și cum aș dori să înțeleg mai bine cartea Moromeții, în care Ilie spune la un moment dat “Doamne, fute-l salcâm!”, și pentru asta m-aș apuca să citesc Biblia, ca să știu cine e Doamne, să citesc întreaga istorie a sexului, de la cel făcut exclusiv pentru reproducere, până la cel competitiv, și să citesc și toate cărțile scrise vreodată despre salcâmi și pomi din ale căror flori se face miere. Și aș juca douăzeci de ore dintr-un fel de Mortal Kombat românesc în care toate bătăile sunt între membrii familiei. Și abia apoi aș citi Moromeții, în trei volume a câte patru sute de pagini fiecare.
Îmbibat în tolkienism și limbaj poetic de basm epic, mi-am imaginat
Cum ar fi scris Tolkien despre festivalul Untold
Venit-au în acele zile sufocante de august către cetatea clujeană oameni dornici de dănțuială din toate părțile și din toate semințiile: fetițe dulci din târgul lui Bucur, flăcăi falnici din acel vest care se consideră fruncea, zâne iuți de vorbă cu limbi ascuțite în gură și limbi de foc în priviri de prin zonele moldave, vrăjitoare și vraci purtători de leacuri și poțiuni magice din nord, trolli ai internetului și spiriduși ai spiritului de pretutindeni, chiar și zmei care și-au lăsat săbiile strămoșilor în craiovile de baștină și și-au purtat la brâu doar borseta cu tutun vărsat și și-au purtat la mâini brățările cu averi digitale și bucuria și-au purtat-o în suflet și pe față.
Și într-a patra zi a celei de-a opta luni au luat cu asalt orașul dintre dealuri și cu sânge și lacrimi i-au plătit chiriile și cu patos și scuipați i-au blestemat traficul și aglomerația. Cu emoție i-au cântat splendoarea și cu spume i-au denigrat legenda în postări și story-uri pe gramurile cele insta.
Însă toate acestea au trecut în umbră și uitare în momentul în care Lorzii Meselor de Mixaj și-au început seturile prelucrate din timpuri imemoriale și muzica i-a luat în mrejele ei pe oamenii adunați pe gazoanele turtite ale stadionului central și i-a dus pe tărâmuri neumblate de zeci de ore și zeci de zile, căci doar în evul anterior s-a mai văzut așa desfășurare de note și acorduri și doar în cetatea electrică a Bonțidei s-au mai auzit beat-uri atât de blană și drop-uri atât de epice, încât însăși Bocthaur cel Fotogenic s-a alăturat hoardelor de petrecăreți și, purtându-și poeta pe umerii împovărați de proiecte de dezvoltare în IT, a ridicat mâinile în aer și s-a unduit melodios în mijlocul mulțimii și totul a fost bine în acea noapte și totul a fost cuprins de liniște a doua zi, pentru ca la venirea serii următoare totul să înceapă din nou și la fel.
Dar umbra Întunecimii sălășluiește încă în inimile oamenilor și lucrează mișelește împotriva a tot ce e bun și plăcut și fun și căută să știrbească faima festivalului de lumină și culoare cu rușine și amenzi și dosare penale.
Locotenenții neoficiali ai lui Melkor, zis și Morgoth în limba maghiară, preschimbați prin farmece și crude subterfugii în oameni uniformizați atât în ținuta vestimentară, cât și în cea morală, pândesc prin ochiul lui Sauron consumul și negoțul de Buruiana Pipei, ruinând total vibe-ul acelor hobbiți ce doresc să înfăptuiască o comuniune mai substanțială cu natura festivalului.
YOU! SHALL! NOT! PUFF! PUFF! PASS! - Gandalf cel Alb-Albastru
Și așa se face că popoarele adunate în cetatea lui Piersic, fiul lui Nea Caisă, au avut de înfruntat multe obstacole până să-și vadă împlinit destinul în fața scenei principale, căci s-au trezit hăituite de gab-orci cu burți și bască și ocărâte de hateri cu urechi de piatră ce urăsc muzica matinală a boxelor și bubuitul glorios artificiilor. Având în suflete cicatricile și lecțiile edițiilor trecute, oamenii au înfruntat cu dârzenie aceste atacuri și neplăceri și au dansat împreună într-o magnifică uniune de voci și brațe și au dansat să alunge răul și mâhnirea de pe aceste meleaguri și au dansat în ciuda Dușmanului și unii au dansat ca să uite, în timp ce alții au dansat înspre a-și aduce aminte.
Și unele voci susțin că oameni aceia dansează încă, chiar dacă numai în sinea lor și doar feriți de ochii lumii, ascultând mixurile magice în căști wireless și bucurându-se în tihnă de o lume pe care cântecul o face oricând mai senină, mai vibrantă și mai tolerabilă.