Lucruri mai puțin cunoscute despre Campionatul Mondial de Fotbal
participă și tu la Competiția Supremă de Avut Păreri despre Fotbal cu aceste informații utile legate de cel mai mare eveniment de pariuri de pe planetă
Campionatul Mondial de Fotbal a început duminică, 20 noiembrie, forțând milioane de bărbați să pretindă că se pricep la fotbal.
Aici vorbesc din proprie lipsă de experiență. Ultima dată când m-am uitat la un meci de fotbal a fost în timpul Mondialului din 2018 și ultima dată când m-am uitat cu interes real la un meci de fotbal a fost în vremea în care jucătorii României erau toți blonzi, prin ‘98. Interesul meu fiind: de ce să faci așa ceva?
Din fericire, există destule surse de informare serioase dacă ești ca mine și dorești să aprofundezi subiectul. De la comentatorii tv care țin să sublinieze din ce țări vin cu adevărat părinții jucătorilor de culoare din naționala Franței, până la postările de pe Facebook, ca cea în care Eurosport a arătat scaunele goale ale unui stadion cu capacitate de 40.000 de oameni, de la un meci la care organizatorii au pretins că au vândut 41.000 de bilete.
După ce am periat interneții cu piaptănul fin al rigorii, am descoperit câteva lucuri mai puțin cunoscute despre Campionatul Mondial de Fotbal, pe care poți să le arunci și tu într-o conversație casual pentru a părea cunoscător (sau cunoscătoare) într-ale “mondialului”:
Fotbalul e supranumit “sportul cu balonul rotund”, deși e doar unul din multele sporturi care se joacă cu baloane rotunde. Pare ciudat. Rugby-ul nu e numit sportul cu balonul sferoid. Nici tenisul nu e numit sportul cu mingiuca pufoasă. Asta pentru că fanilor de rugby sau tenis nu trebuie să le explici cu ce instrument se joacă sportul lor preferat.
Campionatul Mondial de Fotbal mai este numit și Cupa Mondială de Fotbal, deși în termeni fotbalistici cupa și campionatul sunt chestii foarte diferite. De fapt, Mondialul este puțin din amândouă: campionat în grupe (pentru că se merge pe punctaj), cupă după ieșirea din grupe (pentru că intră în fazele eliminatorii).
În mod normal, Mondialul se ține vara, prin lunile iunie-iulie. Qatar-ul a ales să-l organizeze în noiembrie-decembrie pentru că are atât de mulți bani din petrol încât poate muta vara oriunde vrea sonda lui. Dacă vrea, poate să nici nu aibă vară. Qatar e condus de genul acela de mohamezi care pot să facă orice munte să vină la ei.
Fotbalul e considerat “sportul rege”, deci e cumva firesc ca cea mai importantă competiție de fotbal din lume să fie organizată într-o monarhie. Dacă fotbalul era cunoscut drept “sportul președinte ales democratic”, ultimele două campionate mondiale ar fi trebuit organizate altundeva.
În cazul fazelor controversate, arbitrii pot primi ajutor din exterior în două feluri: ori consultând înregistrarea video, ori respectând instrucțiunile primite de la cei care i-au plătit din timp ca să influențeze rezultatul meciului.
Cupa Mondială nu e o cupă. E un fel de bibelou.
Cu două zile înainte de începerea competiției, Qatar a interzis vânzarea de bere pe stadion. Fanii care s-au deplasat acolo au fost nemulțumiți să afle că vor fi obligați să vadă meciurile treji. Asta pentru că majoritatea meciurilor sunt atât de neinteresante încât toate fazele relevante din ele pot fi rezumate într-un TikTok. Berea face timpul să treacă mai repede, forțându-te să faci plimbări înspre și dinspre toalete.
Până acum, cele mai surprinzătoare victorii au fost a Japoniei împotriva Germaniei, a Arabiei Saudite împotriva Argentinei și a Ucrainei împotriva Rusiei, care încă se dispută și care e în fazele eliminatorii de câteva luni.
Qatar nu are o tradiție bogată în fotbal. În schimb, are o tradiție bogată în bogăție, ceea ce a ajutat mult. În fotbal, banii fac mingea să se învârtă.
FIFA este unul dintre cele mai corupte organisme internaționale. Asta face cu atât mai surprinzătoare și mai supărătoare lipsa românilor de la turneele finale. Sau poate că am eu o părere greșită despre corupția din România. E foarte posibil ca, în eventualitatea organizării unui Campionat Mondial de Corupție, românii să nu se califice deloc.
Campionatul Mondial este foarte profitabil. Nu neapărat pentru jucători sau sponsori, ci pentru firmele de pariuri sportive. Care ar trebui numite “firme de pariuri”, pur și simplu. Dacă în pescuitul sportiv prinzi peștele și îl arunci înapoi, și în pariurile sportive ar trebui să câștigi banii și apoi să îi dai înapoi. Nu?
Qatar 2022 e mondialul cu cele mai goale stadioane și e ciudat, că arabii păreau foarte buni la acoperit orice goliciune.
De asemenea, e super ciudat că Mondialul de fotbal e organizat într-o țară în care bărbații nu au voie să joace pentru echipa adversă.