De câteva zile, lucrez intens pentru a face lumea un loc mai bun.
Au început să-mi apară pe Facebook clipuri video cu celebrități care promovează scheme de îmbogățire rapidă. Sunt făcute cu ajutorul inteligenței artificiale, pentru că deocamdată asta e cea mai bună întrebuințare a algoritmilor, să imite realitatea cu scopul de a păcăli.
E plin feed-ul de poze generate de A.I. folosite pentru reclame sponsorizate și clipuri video generate de A.I. folosite pentru țepe sponsorizate.
Rețeta e simplă:
Se ia un clip real cu o celebritate și i se modifică sensul. Până acum, mi-au apărut clipuri cu Mugur Isărescu, Ion Țiriac, Diana Șoșoacă și frumoșii ăștia doi din poza de mai jos.
Se preia vocea celebrității respective din materialele disponibile online și se procesează de algoritm astfel încât să poată livra orice fel de discurs.
Se pune vocea prelucrată peste videoul real. Algoritmul e încă stângaci în execuție și se poate detecta destul de ușor falsul, urmărind mișcarea gurii și ascultând atent inflexiunile vocii. Destul de ușor pentru cineva care se pricepe la chestiile astea și cunoaște în mare capcanele internetului.
Se face profit nesimțit printr-o escrocherie.
De câteva zile, dau într-una “Report Ad” la clipurile astea, avertizând Facebook că încurajează o țeapă. Misleading or Scam, așa susțin eu.
După o bucată de timp, Facebook îmi răspunde că n-a găsit nimic în neregulă cu clipul.
Presupun că lui Facebook îi vine greu să facă diferența dintre un clip real cu Măruță și unul fals, omul fiind atât de inautentic încât ar putea spune orice fără să mire pe nimeni. La fel și Șoșoacă. La fel și Isărescu.
Dar mai presupun și că Facebook primește o groază de bani ca să promoveze mizeriile astea, pentru că așa funcționează platforma. Ia bani de la diverse firme ca să-mi umple mie feed-ul cu reclame la portofele de piele, cursuri de IT, aparate de ras zona inghinală și vacanțe în Japonia.
Și apoi vin eu și îi spun să nu mai facă asta. Să nu mai facă bani din promovat țepe. Să nu mai facă exact chestia aia pentru care e construit.
Facebook e pus să aleagă între bani și binele oamenilor. Și algoritmul alege banii, pentru că așa e programat.
Cu asta mă lupt eu inutil de câteva zile. Cu morile de furt ale Facebook. Nu cred că funcționează, încă. Cred că trebuie să fim mai mulți. Deci dacă vezi și tu țepe de genul ăsta pe Facebook, sari cu lancea report-ului la gâtul lor.
Cea mai buna solutie, ieșirea de pe orice astfel de platformă toxica. Dar atunci nu mai existi. Risti sa fii la acelasi nivel cu Maricica de la aprozar. Cum o dai tot nu e bine. Vrei liniste, dar nu mai faci bani. Vrei popularitate, suporta in tacerea mormanele de gunoaie media pe care Facebook ti le arunca in cap. Pana se va dilua si acest fenomen. Adu-ți aminte de vestitul Yahoo messenger. Mai exista? Nu cred. Si explodase la începutul anilor 2000. Speram sa mai fim in viata cand va trece in uitare si mizeria de Facebook. ✌️
Am văzut reviews la aplicația aceea, și nu arata bine .