Prima atestare documentară a sărbătorii cunoscute azi sub numele de Black Friday datează din mijlocul secolului al zecelea. Numele acestei sărbători apare menționat pe un pergament de retur descoperit la situl arheologic din comuna Iziboxia, județul Alba.
La finele primului mileniu, principala formă administrativ-teritorială a celor ce trăiau în spațiul actual al României o reprezenta voievodatul, numit așa pentru că cel care îl stăpânea avea voie să facă orice și nimeni nu putea să-l conteste vreodat’.
Top 3 voievozi din acea perioadă erau Gelu, Emag și Menumorut.
Nu se știe cu siguranță care dintre ei a sponsorizat și perpetuat această sărbătoare consumeristă, dar se poate presupune că, oricare dintre ei ar fi popularizat și transformat într-o tradiție iubită vândutul de bunuri la suprapreț într-un weekend oarecare din noiembrie, a făcut-o adaptând pentru vremurile respective o veche sărbătoare romană.
În cercurile de istorici se spune că ar fi vorba despre Blacfridelia, un antic obicei roman ce consta într-o îngrămădire masivă a populației în piețe și piațete cu scopul de a cumpăra bunuri și alimente cu preț aparent redus.
Anumite scene sculptate la baza columnei lui Redusius XX%, împăratul roman considerat părintele spiritual al promoțiilor sezoniere, arată că vânzătorii romani se pregăteau cu luni înainte pentru această sărbătoare, crescând treptat prețurile bunurilor și apoi reducându-le dramatic, dar în așa fel încât să fie totuși mai mari decât cele inițiale.
Spiritul gregar al romanilor de rând și aparența de cheltuire inteligentă a banilor au contribuit la succesul acestei celebrări a shoppingului cvasi-inutil și au făcut ca sărbătoarea să reziste destrămării imperiului și să dăinuie în veac.
Cu reduceri și promoții, Blacfridelia a intrat inimile oamenilor și în malaxorul anilor și, după câteva secole de creștinizare forțată, a ajuns să poarte numele de Blecfri Dei (în traducere: Superoferta Domnului). Cu acest nume apare pe documentul rămas nouă din perioada voievodatelor.
Experții lingviști care au încercat să descifreze conținutul pergamentului de retur, scris într-o protochirilică corcită cu hieroglife dacice, au stabilit că este vorba de un conflict privind returnarea unei căruțe comandate cu ocazia Blecfri Dei.
Documentul include și o transcriere a schimbului de mesaje dintre părțile implicate.
Cumpărătorul susține că produsul comandat nu i-a fost livrat în intervalul promis de negustor și își dorește banii înapoi, plus de două ori diferența, calculată ca valoare obținută din scăderea prețului căruței vechi, vândute unui vecin, din prețul căruței noi.
Negustorul, în schimb, pasează vina asupra furnizorilor străini de materiale de construcții de căruțe, care nu și-au respectat termenele de livrare și i-au întârziat procesul de fabricare.
Conform izvorului istoric scris (și desenat pe alocuri), cumpărătorul nu este interesat de managementul defectuos al afacerii negustorului și insistă să-i fie returnați porcii dați ca avans pentru căruță, dar și diferența, pe care e dispus să o primească sub formă de găini de ouă.
Timpul și elementele au măcinat marginile pergamentului, motiv pentru care nu se cunoaște felul în care s-a soluționat speța. În acele vremi, dreptatea era în buzunarul celui mai bogat (nu ca acum), deci e foarte probabil ca disputa să nu se fi terminat cu bine pentru cumpărător.
Apropo de reduceri constante
Abonamentul premium la ierbosofiile mele e în continuare la jumătate de preț (pentru că prețul minim impus de platformă mi se pare măricel)
Ca abonat premium, primești texte exclusive și acces neîngrădit la postările îngrădite.
Originea și mai veche a Sfântului Black Friday
Informațiile pe care le-am accesat spiritual în timp ce mă odihneam cu capul pe al doilea volum Absolute Sandman confirmă rădăcinile și mai îndepărtate ale acestei manifestări pseudoreligioase care este Black Friday.
Animismul a dat omenirii noțiunea de Bla Fradi (în traducere: mai mult pentru mine) în clipa în care omul primitiv a privit cerul nopții și a dorit să înlocuiască Constelația Leului cu una similară, dar cu diagonala mai mare și cu mai mulți pixeli. Asta deși vechea constelație răspundea foarte bine la jertfe și rugăciuni.
Șamanii care respectă și acum vechiile rânduiri avertizează împotriva lui Bla Fradi, pe care îl văd ca o manifestare concretă a lăcomiei sufletești. Ei lansează de obicei aceste avertismente după ce-și pregătesc mintea pentru conexiunea cu Universul folosind amestecuri de plante psihedelice, astfel că alertele lor nu sunt luate mai niciodată în serios.
Din Cornul și Laptele Africii, e foarte posibil ca ideologia achizițiilor avantajoase să fi migrat în panteonul egiptean, sub forma zeului Prais, responsabil cu stabilirea corectă a prețurilor și ajustarea lor în funcție de calendarul reducerilor.
De acolo, a fost împrumutat de romani, care l-au adus pe teritoriul nostru odată cu idea de a-ți provoca singur vomatul pentru a putea mânca mai mult.
Restul, cum se spune, e istorie.
Bun pamflet...
Umorul sarcastic nu este gustat de toata lumea, dar eu unul nu sunt toata lumea...
Tre' sa marturisesc ca eu sunt printre aia care au pus botu' la vrajeala si in primele douaj' de secunde chiar am zis c-o fi vreo cercetare pe bune, una cu vreo legatura intre paganii aia de celti din Romania si celtii din Irlanda. Descoper ca pe masura ce imbatranesc devin tot mai naiv, mereu imi iau tepe din astea pe Substack.
Dar cu toate ca m-am simtit inselat am citit pana la capat, ce sa faci, n-ai ce sa faci.