Să fure, dar să facă ceva și să o facă bine
o soluție de compromis pentru furtul din banul public
Îmi place să mă uit la reportaje Recorder înainte de culcare pentru că sunt atât de hipster încât vreau să am coșmaruri înainte să adorm.
Materialul despre podul din Luțca, județul Neamț, prăbușit la șapte luni după consolidare, mi-a dat o idee care ar putea duce la evitarea pe viitor a unor altfel de catastrofe.
(Ok, n-au murit oameni și căderea podului ar putea fi catalogată ca simplu accident, dar pentru șeful consiliului județean, care și-a pus numele pe lucrare ca un faraon mărunt cu ambiții mari, e în mod sigur o catastrofă de PR.)
Ideea mea nu e nouă, e doar reinterpretarea realistă și cinică a unui concept mai vechi: parteneriatul public-privat.
Pe viitor, lucrările publice precum podurile, autostrăzile sau acele spitale regionale promise de PSD ar trebui să fie realizate prin colaborarea dintre o entitate publică, care să fure din buget, și o entitate privată, care să facă lucrarea corect, fără cârpeli, cosmetizări sau alte polistirenizări.
Știm deja că mentalul colectiv e împăcat cu proverbialul compromis “a furat, dar a și făcut”. Problema intervine atunci când făcutul e prost. Asfaltul subțire s-a turnat direct pe pământ. Structura de rezistența a podului s-a consolidat cu pânză, scârț și chit pentru geamuri. Pe terenul care trebuia împădurit au crescut doar boscheți.
De asta propun care fiecare să se ocupe doar de ce știe mai bine. Primarii, consilierii județeni și șefii de regii autonome să se concentreze pe furatul banilor, iar de construcție să se ocupe niște japonezi, de exemplu.
Diviziunea muncii face minuni. Asta se știe de mult. De aceea mi se pare că lucrurile ar merge mai bine în țară dacă fiecare și-ar vedea de felia lui. Profesional vorbind.
E dureros să-i vezi pe hoții profesioniști din primării și consilii cum se chinuie să mimeze interesul și competența în domenii atât de străine lor precum ingineria sau făcutul de bine pentru alții. Personajele precum Ionel Arsene să se organizeze dimpreună cu trupele lor de băieți deștepți pe partea economică și să fure organizat, iar din ce rămâne să facă japonezii bici.
Pentru că una din marile probleme ale țării e că se fură haotic, la fiecare nivel, de la șeful județului care dă contractele prietenilor care l-au ajutat să fie ales, până la muncitorul care fură motorina din betonieră și cimentul din beton. Dacă s-ar fura ordonat, sistemic, frumos, toată lumea ar fi mulțumită, inclusiv cei cărora nu li se prăbușește țara sub picioare din cauza lăcomiei dezlânate a conducătorilor de comună, județ, minister sau regie.
De asemenea, ar fi bine să nu existe suprapuneri între cele două părți ale parteneriatului. Să ciupească, delapideze și fraudeze fondurile doar până la un punct, iar de acolo să treacă totul în mâna japonezilor.
Nu mi se pare că cer prea mult. Nu sunt într-atât de naiv încât să-mi închipui că ar putea să nu mai fure. Sunt de-a dreptul rezonabil. Accept să se fure o parte, dacă ceea ce se face cu ce rămâne se face bine. Și se face de japonezi.
Ceea ce înseamnă că titlul textului e greșit. Pentru că ceea ce vreau de la ai noștri e să fure, dar să nu facă nimic. Să-i lase pe alții, care se pricep.
Facturile lucrărilor publice ar putea să includă costul real al lucrării, precum și costul ungerii rotițelor din aparatul de stat. Să se cunoască dinainte costul materialelor, al mâinii de lucru și procentul din buget care se fură.
Să fie ca un fel de TVA, dar invers. Taxa pe non-valorile umane care parazitează sistemul. Taxa pe cumetrie. Taxa pe “trebuie să ne descurcăm și noi cumva, boss”.
În fine, mai este timp să-i găsit un nume bun. Știu eu un băiat fain care are o firmă de marketing și poate să facă un preț bun pentru o campanie de branding din care să-mi iasă și mie ceva.
Istoria lumii în 8 glume
pe care le-am scris pentru emisiunea tv pe care am avut-o pe PrimaTV la finalul anului 2020 și pe care le-am interpretat cu accent de om hotărât, dar agramat
Una dintre primele scrieri omenești a fost Codul lui Hammurabi, scris acum 3.700 de ani. Multă lume nu știe asta, dar codul lui Hammurabi era 1234.
În urmă cu 2.400 de ani, Buddha a atins iluminarea după ce a stat mulți ani sub un copac. Deci India a fost prima țară care a avut Buddha în fundul curții.
Multă lume nu știe asta, dar civilizația romană și-a copiat toată religia de la civilizația greacă. Mă rog, a schimbat puțin, ca să nu fie prea evident. Apoi a trecut la creștinism pentru că era mai puțini zei de ținut minte.
În anul zero s-a născut Iisus Hristos. Deci Iisus s-a născut exact atunci când a început să se dea ceasul înainte. Asta înseamnă să schimbi cursul istoriei.
Prin secolul 7, chinezii a început să construiască un zid mare care mai rezistă și azi. În 1960, nemții a construit și ei un zid, care a picat după 30 de ani. În materie de ziduri, e unu la zero pentru China.
Cristofor Columb a descoperit America în 1492. De fapt, America a fost descoperită de vikingi, care vikingi a acoperit-o la loc pentru că nu le-a plăcut ce-a văzut.
În 1861 a izbucnit Războiul Civil din SUA pentru că americanii nu se înțelegea între ei de nici o culoare.
În 1914, la Sarajevo, Gavrilo Princip l-a împușcat pe Arhiducele Ferdinand, pornind Primul Război Mondial. Un singur asasinat nu prea e motiv de război, dar austriecilor li s-a părut arhisuficient.
În săptămânile trecute am fost bolnav de răceală, am fost la cabană și am văzut o gașcă de filme la TIFF, nu neapărat în ordinea asta. Din această cauză, am reușit să produc o singură ierbosofie. Iată:
Oamenii care cred în Dumnezeu cred și în Satana, deci toți credincioșii sunt un pic sataniști.