Principala diferență dintre om și calculator e că omul are capacitatea de a recunoaște că e prost atunci când e prost. Nu o face, dar are capacitatea.
Mi s-a întâmplat de multe ori să trebuiască să accept că nu-s pe atât de isteț pe cât mi-am imaginat.
Mi s-a întâmplat, de exemplu, să nu înțeleg ce-a vrut să transmită un film, să nu mă prind că tipa aia flirtează cu mine sau să mă blochez în meniul de comandat sandwichuri cu pui prăjit pentru că stăteam prea aproape de panoul KFC și nu vedeam butonul de “nu vreau meniu, în plm“.
Și atunci, de fiecare dată, mi-am zis “ce prost ești, Tibi”. Și asta cred că mă face mai bun decât orice algoritm și orice inteligență artificială.
Asta am descoperit-o recent, pe cont propriu. Pe contul de Facebook, ha! Treaba n-are aproape nici o legătură cu știrile despre chatbotul Microsoft care a început să se certe, să mintă și să facă codul sursă mare la utilizatori. Aproape.
Algoritmul n-o să recunoască niciodată că e prost din cauză că m-a blocat ampulea pe Facebook. Algoritmul n-o zică “scuze, boss, că nu mi-am dat seama că ai scris că bărbații sunt animale doar așa, în glumă, nu ca pe o declarație de război împotriva sexului moale-după-două-minute”.
Algoritmul nu cunoaște contextul și nu vede imaginea de ansamblu, și anume faptul că am scris că bărbații sunt animale pentru că am share-uit un clip în care comportamentul masculin e parodiat în stilul documentarelor de tip Teleenciclopedia.
Pe scurt, am distribuit la mine pe pagină clipul de mai sus și am scris: bărbații sunt niște animale, așa că am făcut un episod de Teleenciclopedie despre ei. dar nu acum, mai demult.
Algoritmul, prost fiind, m-a blocat pe motiv de hate speech. Adică limbaj plin de ură. Pentru că algoritmul nu știe de glumă, așa cum am mai zis și în acest interviu.
Pun în aceeași categorie algoritmul de moderare a conținutului de pe Facebook cu chatbotul care-ți răspunde la întrebări pe Bing pentru că mi se par dezastre similare. Ambele sunt automatizări inumane ale unor procese umane. Și asta mi se pare cel mai periculos. Că lucrează automat, fără discernământ, aproape ca un funcționar public. Unul instalat în post de o persoană puternică pe care n-o interesează decât banii, nu confortul oamenilor.
De asta e algoritmul periculos, pentru că e cel mai puternic funcționar public.
Și cred că asta o să se întâmple în continuare. Algoritmii și Ai-urile o să ne tot blocheze. Și noi o să ne căutăm altceva de joacă. Exact așa cum, fiind blocat pe Facebook, eu m-am apucat să scriu și să-mi vărs oful aici, pe substack.
Aparent, e unu la zero pentru algoritm. Dar meciul abia a început.
algoritmule, jos labele de pe Codorean.
abia astept sa vad ce se intampla in continuare cu chat-urile astea destepte
he, hei, alooo, aloo, da' tu, algoritmul ala mic si negru, da' sa te bag in pizda ma-tii, du-te si joaca-te cu varza in poarta la zuc, lua-ti-as codul sursa-n .exe, ca pe vremeau' tataie internet explorer