13 lucruri mai puțin cunoscute despre răceală
pentru sănătatea ta, spală-te pe mâini după ce scrollezi acest articol
Răceala nu e provocată de un singur virus, ci de vreo 200 de virusuri diferite. Practic, virusurile și-au format un fel de Partidul Răcelii. În acest sens, virusurile sunt ca oamenii: pot să facă mult mai mult rău când se organizează.
În medie, adulții răcesc de 2-3 ori pe an. Copiii mici, în schimb, pot răci chiar și de zece ori, deoarece copiii mici sunt absolut groaznici.
Antibioticele nu te vindecă de răceală. Pe de altă parte, nici nu te încurcă. Și dacă tot urmează să expire, nu mai bine le arunc în mine, decât să le arunc la gunoi? Că doar am dat bani pe ele. Ce crezi? Că sunt făcut din bani?
Răceala e cea mai frecventă boală infecțioasă din lume. Exact ca în cazul manelelor, locul 1 în trending nu este un indicator corect al valorii. Răceala e ca faianța din bucătărie: faptul că toată lumea o are nu înseamnă că e ok. Deci degeaba ești cea mai frecventă boală infecțioasă dacă nu ești și cea mai distractivă (onoare care îi revine HPV-ului).
Cea mai bună protecție împotriva răcelii e spălatul pe mâini. Pentru că virusurile sunt ca avocații: prosperă în medii toxice.
Dacă ești răcit, îți curge nasul și vrei să faci sex, nu e obligatoriu să stai dedesubt. Uneori, mucii pot fi un foarte bun lubrifiant.
În credința populară, se crede că poți răci dacă bei apă rece. Dacă ar fi așa, ar trebui să faci febră dacă bei ceai fierbinte. Și nu e așa.
Răcelile sunt mai frecvente iarna și toamna, deoarece virusurile se răspândesc mai ușor în interiorul clădirilor închise. Asta înseamnă că e mult mai dăunător pentru sănătate să lucrezi iarna într-un birou, decât să mergi vara la mare și să faci baie într-o apă în care au făcut pipi zeci de mii de oameni.
Vitamina C poate scădea durata răcelii cu două zile, dar de ce ai vrea să te întorci la serviciu cu două zile mai devreme, când poți să stai acasă, în concediu medical, să te relaxezi și să te uiți la seriale?
Răceala are și o variantă premium care ține mai mult și te lovește mai tare, numită gripă. Așa cum și pagina asta are o variantă premium, cu mai multe texte, povești și ierbosofii, la care poți să te abonezi chiar acum.
Răceala afectează în mod diferit bărbații și femeile. Am observat asta la mine acasă. Când răcește soția, e neplăcut. Îi curge nasul, tușește ușor și o doare puțin capul. Când răcesc eu, e sfârșitul lumii, efectiv mor, nu o să-mi revin niciodată, e groaznic, lasă-mă-n pace, nu mai pot așa, vreau supă de pui cum făcea bunica, vreau și KFC, chiar dacă nu simt gustul mâncării, vreau limonadă cu mentă proaspătă și vreau înțelegere când sunt dificil, pentru că nimeni n-a mai fost vreodată așa de bolnav cum sunt eu acum! Nimeni!
Răceala poate fi prevenită prin vaccinare, dar de ce să îmbogățești marile companii farmaceutice dând bani pe vaccin, când poți să le îmbogățești dând bani pe Nurofen?
Răceala este contagioasă înainte ca simptomele să apară, exact așa cum unii oameni sunt proști înainte să deschidă gura.
Dacă apar manifestări neplăcute în urma citirii acestor glume, adresați-vă medicului sau farmacistului.
Inspirația pentru acest articol mi-a venit după răceala care m-a ținut la pat în ultimele zile. Mă rog, la pat și la canapea. Și pentru că am talentul de a transforma în glumă orice lucru rău care mi se întâmplă, am zis să profit de boală să storc niște umor din situație.
Formatul cu “lucruri mai puțin cunoscute” e unul clasic. Și-a confirmat valoarea pe tibicodorean.ro, unde am postat de-a lungul timpului între 10 și 15 lucruri mai puțin cunoscute despre penis, vagin, clitoris, vaccin, testicule, masturbare, nudism, prostituție, mâncare și sex oral. Două dintre subiecte nu sunt ca celelalte. Oare îți poți da seama care?
Aici, pe Substack, am scris lucruri mai puțin cunoscute și despre daci sau despre Campionatul Mondial de Fotbal. Dacă îți place genul acesta de articol, pot să mai fac. Și poți să propui chiar tu subiectul în secțiunea de comentarii.
Să fii tu sănătos! 🍀❤️🤗
👍