Discussion about this post

User's avatar
Dragos Ramniceanu's avatar

Am crescut copil fiind in comunism. Pe vremea aceea singurele reclame erau la cosurile de rachita sau alta minunatii care apareau la pauza vreunui meci de fotbal al echipei nationale. Sau prin almanahul Flacara sau Scanteia.

Mai tarziu primele reclame de prin anii 90 erau hilare, dar netentante. Pe multe si acum le revad cu placere pe youtube, de genul reclamelor la Tropicana sau Aquafresh... Partea amuzanta era ca cei care le concepeau preluau ceva din comunism, toate reclamele trebuiau sa aiba o rima sau sa contina vreun actor cunoscut.

Reclama este sufletul comertului. Problema in Romania a fost ca acel comert a venit din afara, nu a existat o constiinta dupa 45 de ani de comunism de contract. Cultura contractului nu exista nici acum in constiinta romanilor. De asta reclama prinde. Pentru ca in lipsa unei culturi a contractului, a comertului, reclama este de fapt o oferta... Pe care o accepti sau nu

Multe din companii nu au nevoie de reclame, ele au deja o reputatie. Daca maine Coca Cola sau Pepsi ar inceta sa mai difuzeze reclame pe TV sau la Cinema, oamenii s-ar opri din cumparat acele bauturi? Intrebare retorica... Evident, nu. Nu este nevoie de o oferta din partea Pepsi pe care sa o accepti atunci cand dai fuga la supermarket sa iei un bax de Pepsi... La romani au prins reclamele cu sticlele care se tot mareau. Nu am vazut prin Occident Pepsi la mai mult de 1,5 litri...

Altfel, despre reclame numai de bine. Am in favorite cateva pe care le revad din cand in cand. Reclamele de ciocolata Rom, senzatiile tari romanesti, erau geniale (Manele pe insule exotice, Partidul te vrea tuns roackere si Ceausescu vs Pokemon).

Iar mai recent cei de la Digi Mobil oricat de neplacuta era reteaua aia, au avut acea reclama extraordinara cu Belgravistanul...

Expand full comment
Mihai's avatar

Problema cea mai mare nu sunt reclamele. :)

Problema mare e ca Facebook ia tot ce scrii tu, tot ce postezi, orice poza, orice like, orice scrii pe Messenger (corespondenta se presupune sa fie privata, sa nu uitam), analizeaza, si da mai departe la Wizz, la Samsung, la Nike, la Mos Craciun, la mica-ta si la Scooby-doo, nu neaparat in ordinea asta.

Acuma, poate o sa zici ca datele tale n-au importanta, ca nu intereseaza pe nimeni ce faci tu. Corect. Doar ca esti tu si inca un milion de puleti care folosesc Facebook. Datele de la unu nu valoreaza nimic, dar de la un milion, da :)

Asa se face ca in fiecare vara Wizz stie ca poate scumpi biletele de Grecia, pt ca stie de la Facebook ca un milion de romanasi discuta pe Messenger despre Grecia, deci concluzia este ca exista cerere. Exemplul asta cu Wizz, dar aplicat la orice. La haina. la telefoane, la prezervative, la orice.

Platesti pt Facebook cu varf si indesat, oricum, numai ca nu-ti dai seama. Biletul de avion e mai scump, telefonul e mai scump, hainele sunt mai scumpe, totul pt ca firmele stiu de la Facebook care e cererea, informatii pe care altfel nu ar trebui sa le aiba decat daca te-ar intreba pe tine direct. Multe merg si in timp real. Ia deschide Booking, cauta o cazare sau un zbor, vezi ce pret iti afiseaza: trimite-i lu Bob pe Messenger link-ul sa il deschida, sa vezi ca lui aproape sigur ii arata un pret mai mare. De ce? Pai daca l-ai trimis cuiva pe Messenger, inseamna ca voi chiar vreti sa mergeti undeva, futu-va-n gura, marcati banu :))

Acuma, speranta mea e ca daca le dau 10 EUR pe luna, nu-mi vor mai analiza paru din fund si nu-mi vor mai trimite datele la ceilalti sa ma beleasca ei de bani. :)

Expand full comment
6 more comments...

No posts