La bărbați, umbrela e semn de slăbiciune
Runda :06: de ierbosofii include o teorie despre masculinitate, o poveste despre câinele meu și niște jocuri de cuvinte. Merită dată mai departe printr-un Share
🌀 Așa mă gândeam eu într-o zi, că ar fi trebuit să trăiesc deja în viitorul acela pe care mi-l imaginam în copilărie. Un viitor cu mașini zburătoare, cum promiteau filmele SF. În schimb, trăiesc într-un viitor în care adulții se duc la serviciu pe trotinete electrice.
🌀 Un wrap e doar o șaormă din care s-a scos sentimentul de vinovăție. Asta e una din ierbosofiile alea vechi pe care le scriam ca să fac reclamă la HipMenu. Alta care îmi vine în minte acum e: colacul secuiesc e de fapt un cilindru secuiesc. Sau: gutuia e un fel de măr care a învățat auto-apărare.
🌀 Întotdeauna m-au impresionat peștii aceia care înoată mii de kilometri ca să-și depună icrele în râul în care s-au născut. Mă rog, în râul în care au eclozat. Ce memorie bună trebuie să aibă! Pentru pești, asta înseamnă să reții apă.
🌀 Mi-am cumpărat un laptop nou și i-am pus toate parolele în limba maghiară. Am făcut asta pentru a-i crește nivelul de secuitate.
🌀 Pe măsură ce vârsta înaintează în mine, îmi dau seama că fac multe lucruri pe pilot automat. Funcționez pe negânditelea. Trăiesc inconștient. Așa că încerc să-mi conștientizez inconștiența și să fac ceva în privința asta. Să fiu mai atent. Mai prezent. Și cel mai bun mod de a face asta e abordând lucrurile astfel. Mergând pe cărări noi. Construind căi neuronale proaspete.
Mi-am început ușor “diferențierea” și am încercat să fac duș într-un mod diferit de cel în care fac de obicei. Am schimbat ordinea spălărilor. Am folosit produse diferite. N-a ieșit bine, că unele părți am uitat să le spăl și sunt aproape sigur că am folosit balsam în loc de șampon. Dar e un început bun. Ca orice altceva, “diferitul” are nevoie de antrenament.
Dezvoltator imobiliar în ceață (2022, colorizat)
Tehnici de manipulare folosite de câinele meu
Sunt prea generos. De fapt, Dobby are o singură tehnică de manipulare pe care o folosește asupra mea. De fiecare dată când mănânc, după ce așteaptă puțin și vede că nu primește nimic, începe să latre la orice mișcare. Latră la gleznele care apar pe televizor, la păsările care zboară prin dreptul geamului sau la mașinile care trec pe străduță. O face ca să atragă atenția, ca să-mi semnalizeze importanța lui de protector al casei.
Lătratul excesiv e felul lui de a zice “Ia uite ce bine apăr eu teritoriul nostru și ce asiduu muncesc pentru tine și ce frumos ar fi să primesc și eu o bucățică de sarmale pentru serviciile mele!”. Șmecheria nu funcționează. Și e mai bine pentru că nu funcționează, Dobby fiind genul acela de cățel creat în laborator căruia sarmalele îi scurtează serios speranța de viață.
Chestia care funcționează totuși când vine vorba de cerșit mâncare e felul în care arată. Dobby e atât de pufos și de simpatic și de drăgălaș și de îmi-vine-să-l-mănânc și de uită-te-și-tu-la-el-cât-e-de-minunat când stă efectiv în fund și se uită la mine, încât mi se face milă de el și îi mai dau uneori o bucățică mică de ceva ce știu că poate digera.
Prin aspectul lui drăgălaș, mă manipulează fără să fie conștient de asta. Dar eu știu ce se întâmplă și, de fiecare dată când văd că s-a îngrășat ca urmare a recompenselor primite pe ochi frumoși, îl tund super scurt.
După tunsoare, e prea urât ca să mai merite gustări suplimentare. Problemă rezolvată.
De ce nu poartă bărbații umbrele?
Mergând cu mașina prin ploaie într-o zi, am observat un fenomen interesant pe una din străzile Clujului. Nici unul dintre bărbații de pe trotuar nu avea umbrelă. Femeile, într-o majoritate covârșitoare, aveau toate umbrele. De ce? Răspunsurile pot fi mai multe.
Obișnuința: bărbații sunt obișnuiți să aibă haine cu buzunare largi în care să-și țină lucrurile. Chei, telefon, portofel, brișcă, pachet de țigări, o carte, o pâine, un câine mic etc. Neavând obiceiul de a căra chestii în mână, așa cum fac femeile ale căror haine n-au buzunare, bărbații nu apelează la umbrele când plouă. Soluția ar fi o umbrelă hands-free, al cărei mâner să poată fi băgat în buzunar.
Pericolul: bărbații au nevoie să aibă mâinile libere pentru a se apăra de pericolele din mediul înconjurător. Nu știi niciodată când te poate ataca o haită de lupi și trebuie să ai mâinile libere ca să improvizezi o torță dintr-o creangă de copac și mâneca bluzei de trening. Instinctul de supraviețuire nu le permite bărbaților să-și lase garda jos și să-și ocupe mâinile cu accesorii inutile. Chiar dacă unele umbrele ar putea fi folosite ca arme.
Imaturitatea emoțională: umbrela e semn de slăbiciune. Purtatul umbrelei indică celorlalți faptul că purtătorul ei se teme de puțină apă. Majoritatea bărbaților nu-și permit să afișeze vreun semn de vulnerabilitate, de frică să nu fie considerați inferiori de către potențialele partenere sexuale. Din acest motiv, bărbații nu-și manifestă vulnerabilitatea nici măcar când vine vorba de vremea de afară, așa că nu poartă umbrelă, nu poartă căciulă, nu se dau cu cremă de protecție solară și sfidează frigul umblând în pantaloni scurți iarna.
N-au: bărbații trăiesc în prezent, iar dacă în prezent e senin, le e greu să-și imagineze că mai târziu va ploua. Așa că nu-și cumpără umbrele. Iar când plouă, n-au.
Arta cere sacrificii
În liceu am făcut o glumă excelentă și am luat o palmă pentru ea. A meritat. Acum poți să citești povestea întreagă, pentru că am desecretizat postarea, care până recent a fost disponibilă doar abonaților generoși. Click pe buton.
Am fost recent la un priveghi și evenimentul mi-a inspirat mai multe glume. Inițial, am vrut să le aranjez într-un bit de stand-up. Când m-am apucat de scris, a ieșit ceva diferit, mai profund și mai poetic.
Textul e disponibil doar pentru cei cu abonament premium, de care poți să-ți faci și tu acum la preț redus, pentru că suntem în perioada sărbătorilor (Sf. Andrei, Ziua Națională și weekendul de cinci zile aferent).
🌀 După ce am văzut Metronom, sunt convins că unele filme românești ar trebui încadrate într-o categorie aparte: filme românești care plac doar străinilor. Sau, mai corect, filme românești care plac în special străinilor.
🌀 A circulat zilele astea o poză din târgul de Crăciun de la Cluj și, dacă nu îi citeam descrierea, nu aș fi știut ce e greșit cu ea. Oamenii s-au mirat că un langoș costă 25 de lei. Eu nu m-am mirat. Dar nu pentru că sunt bogat. Mi se pare un preț corect pentru niște aluat prăjit în ulei. Un langoș îți face la fel de mult rău ca un pachet de țigări. Orice lucru care îți scurtează viața în timp ce te face să te simți bine pe moment e, teoretic, un drog. Din acest motiv trebuie să includă o taxă pe viciu. Dacă vrei să îți faci rău, ar trebui să coste.
Barbatii nu au umbrela cand ploua pentru ca umbrela e un accesoriu care e foarte greu de asortat cu restul tinutei si mai ales cu trotineta electrica. Nu poti si cu trotineta verde crud si cu umbrela cu pattern, nu ti s-ar ierta un asa fashion crime. Femeile scapa mai usor, ele nu se dau pe trotineta.
De ce vrei sa cresti nivelul de secuitate al laptopului? Te-a ingrijorat procentul UDMR din ultimul sondaj?
Cat despre umbrela - cred ca vor sa arate ca nu le e frica de ploaie, ca ei sunt viteji si barbati adevarati.